ThermoSeed

ThermoSeed-tekniikka on merkittävä askel kohti ympäristöystävällisempää kasvinviljelyä. Menetelmässä kylvösiemen käsitellään kuumalla höyryllä, jolloin usean siemenlevintäisen kasvitaudin leviäminen estyy. ThermoSeed-käsitellyn siemenen tuotanto aloitetaan Suomessa, Pöytyän Vihervakassa, kesällä 2021. Investoinnista ja menetelmästä pidettiin tiedotustilaisuus Finlandia-talolla 20.10.2020. Katso tallenne (alla linkki) ja pääset jyvälle siitä, miten syntyy maailman puhtainta siementä.

ThermoSeed–siemenen lämpökäsittelymenetelmässä perinteinen kemiallinen peittaus voidaan korvata täysin puhtaalla vesihöyryyn ja lämpöön perustuvalla menetelmällä. Näin saavutetaan perinteisiä kemikaaleja vastaava teho kaikkiin siemenlevintäisiin kasvitauteihin nokitauteja lukuun ottamatta.

ThermoSeedin yksi merkittävä hyöty on siemenen nopea orastuminen. On havaittu, että siemenen orastuvuus tapahtuu aikaisemmin kuin kemiallisesti peitatun siemenen, erityisesti tämä on havaittavissa huonon itävyyden omaavalla siemenellä. Nopea orastuminen parantaa mahdollisuuksia onnistuneeseen satoon, kun kasvu lähtee ripeästi liikkeelle.

Lataa esite tai lue se sivun lopusta.

Lantmännen Agro koetilalla hyviä tuloksia ThermoSeed-menetelmästä

Koetilalla on kokeiltu muutamia vuosia sitten Thermoseed-käsittelyn vaikutuksia kauralla ja ohralla hyvin tuloksin. Thermoseed-käsittely on kokeissa vähentänyt tyvitautien määrää kemiallisen peittauksen veroisesti. Tänä vuonna Thermoseed-käsittelyä verrataan käsittelemättömiin ja myös kemiallisesti peitattuihin siemeniin. Kokeita tehdään syysvehnällä, kauralla, kevätvehnällä ja ohralla.

Kokeissa selvitetään orastumisen nopeutta, käsittelyiden vaikutusta tyvitauteihin ja myös vaikutusta satoon ja sadon laatuun.

ThermoSeed -menetelmää käytettäessä myös siemenen itämislepo murtuu. Joillakin lajikkeilla itämislepoa havaitaan kasvukaudesta riippuen paljonkin. Useimmiten talven kylmä jakso murtaa itämislevon.

Kemiallisen peittauksen tulevaisuus ei näytä hyvältä

Euroopan laajuisesti on nähtävillä suuri paine kemikaalien käytön vähentämiseen maataloudessa. Kukaan alaa seuraava ei ole voinut välttyä lukemasta uutisia mm. neonikotinoidien sekä glyfosaatin totaalikiellosta ja asian ympärillä vellovasta keskustelusta. Sama koskee peittausaineita, ja tämän hetken arvion mukaan nykyisistä vajaasta kymmenestä käytössä olevasta tehoaineesta valtaosa on poistumassa EU:n hyväksyttyjen tehoaineiden listalta tulevina vuosina.

ThermoSeed tarjoaa turvallisen ja puhtaan vaihtoehdon

ThermoSeed on tehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kunnostaa kylvösiemen ja varmistaa tasainen itävyys ja verson terveys. Käsitelty siemen pysyy puhtaana ja turvallisena käyttäjälle ja muille siementen kanssa kosketuksiin joutuville henkilöille. Lisäksi jääntisiemenerät voidaan myydä normaalina kauppaviljana.

ThermoSeed on kehitetty Ruotsin maatalousyliopistossa Uppsalassa. Kehitystyö alkoi vuonna 1993. Menetelmä on patentoitu. Nykyisin jopa puolet Ruotsissa ja Norjassa käytettävästä siemenestä on ThermoSeed-käsiteltyä. Ranskaan ja Saksaan on myös rakenteilla menetelmää käyttävät tuotantolaitokset. Lisäksi listalla on myös eksoottisempia vientimaita, kuten Japani. ThermoSeed-käsitellyt siemenet tulevat Suomessa myyntiin syksyllä 2021.

ThermoSeed – vaihtoehto kemialliselle peittaukselle

  • sopii kaikille viljoille sekä luomuviljelyyn
  • ei tarvetta kemialliselle peittaukselle
  • käsitelty vilja on turvallista ja sitä voidaan käyttää rehuna
  • murtaa itämislevon ja nopeuttaa kasvin alkukehitystä

Lisätietoja:

Myyntijohtaja Juho Urkko, 050 310 4075, juho.urkko@lantmannen.com

Tutkija Anni Kymäläinen, 040 667 2009, anni.kymalainen@lantmannen.com


Lue lisää ThermoSeedin sivuilta »

Thermoseed-video

Tutustu ThermoSeed -esitteeseen

Lue .PDF