Clearfield

Clearfield -viljelymenetelmässä yhdistyvät tehokas torjunta-aine ja sille jalostettu lajike. Puhdasta satoa kerralla. Clearfield ei ole muuntogeeninen (GMO) menetelmä, vaan on tehty perinteisin jalostusmenetelmin.

Clearfield-tuotantomenetelmä

BASF:in Clearfield-tuotantomenetelmä koostuu viljelyvarmasta Clearfield-lajikkeesta ja laajatehoidesta rikkakasvien torjunta-aine Clamoxista tai Cleravosta. Menetelmän tavoitteena on tuottaa puhdasta satoa rikattomalla pellolla. Clearfield mahdollistaa myös öljykasvin viljelyn lohkoilla, joilla esiintyy perinteistä öljykasvinviljelyä haittaavia rikkoja. Näitä ovat esimerkiksi pihatähtimö, tatarlajit sekä pillike ja peippi. 

Tuotantomenetelmää on kokeiltu Suomessa vuosia. Clearfield-herbisidiä käytetään vain Clearfield tuotantomenetelmän rypsi- ja rapsilajikkeilla. Muut öljykasvilajit/lajikkeet ja useat rikkakasvit eivät kestä Clamox-käsittelyä. Mahdolliset jääntiyksilöt voidaan poistaa viljoilta seuraavana kasvukautena esim. fenoksihapoilla (MCPA/TRIO). Puhtaan sadon lisäksi menetelmällä on mahdollista vähentää merkittävästi rikkakasvipankkia lohkolta. Siemen, kasvinsuojeluaine ja kiinnite myydään aina yhdessä.

Clearfield-lajikkeita jalostavat mm. Helsingin yliopisto (kevätrypsi Aurea CL) ja Dekalb (kevätrapsit sekä syysrapsit). Clearfield-lajikkeen tunnistat aina CL-liitteestä lajikenimessä.