Viikko 8/2018

Markkinakatsaus viikolla 8/2018

Sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa kylmä pohjoinen ilmavirtaus jatkuu. Pohjois-Amerikassa sillä on vaikutuksia etenkin viljan junakuljetuksiin, jotka hidastuvat ja nostavat pitkään jatkuessaan kauran, rapsin (canola) sekä durum-vehnän varastoja. Syyskylvöjen talvituhoja ei sen sijaan toistaiseksi ole havaittu, koska lumipeite suojaa kasvustoja tärkeimmillä tuotantoalueilla.

Euroopassa kylmä rintama lisää talvituhojen riskiä mantereen eteläosissa, sillä siellä suojaavaa lumipeitettä ei toistaiseksi ole. Sama kylmä ilmamassa valuu aina Mustalle merelle saakka ja kattaa laajat alueet Venäjällä ja Ukrainassa, joissa kova talvi ei tosin ole mitenkään ennen kokematon asia, mutta kasvustoja suojaavaa lunta on tällä hetkellä varsin vähän Ukrainassa. Venäjällä tilanne on sen sijaan tässä mielessä parempi. Kuivuus on ollut Espanjassa ja Portugalissa jatkuvaa, mutta mm. Ranskassa on satanut alkutalven aikana tavanomaista enemmän. Kylmän sään aiheuttamat mahdolliset talvituhot tulevat ilmi vasta seuraavien viikkojen aikana. Algeria osti 340 000 tonnia myllyvehnää, joka on alkuperältään lähinnä ranskalaista. Hankittu määrä oli markkinoiden odotuksia pienempi. Toteutuneet hinnat olivat 223–226 USD/tn tasolla eli n. 181 €/tn toimitettuna Algeriaan. USA:n soijavarastojen odotetaan nousevan ennätystasolle, joka tuon hintapainetta öljykasvimarkkinoille.

Ranskalaisen Strategie Grainsin arvioin mukaan EU:n kokonaisviljasato syksyllä 2018 kohoaa muutamalla miljoonalla tonnilla 304 miljoonaan tonniin. Vehnäntuotanto säilyy samalla lähes 142 miljoonan tonnin tasolla ja tärkeän rehuviljan sato kasvaa 0,5 miljoonalla tonnilla 60 miljoonaan tonniin. Ohran sato sen sijaan kasvaa tämän ennusteen mukaan voimakkaasti yli 62 miljoonan tonnin viime kauden reilusta 58 miljoonasta tonnista. Lisäys tapahtuu etenkin Pohjois-Euroopassa, jossa syyskylvöjen määrä laski voimakkaasti viime syksyn vaikeissa oloissa ja joille tullaan kylvämään paljon kevätkylvöisiä mallasohralajikkeita. EU:n vehnänviennit ovat jäämässä jälkeen tavoitteista, koska alueen vilja on ollut koko kauden selvästi muita alkuperiä kalliimpaa. Etenkin Venäjä on sen sijaan kyennyt hyödyntämään suurta vientipotentiaaliaan. Tulevalle kaudella EU:n rehuohravarastojen arvellaan laskevan, mutta mallasohravarastojen sen sijaan nousevan voimakkaasti johtuen ensi kesän suuresta mallasohran kylvöalasta, millä on laskeva vaikutus mallasohran hintapreemioon rehuohraan nähden.

Suomessa kovat pakkaset jatkuvat, mutta koko maassa vallitseva lumipeite suojaa syysviljoja ja nurmia. Kevätviljojen siementen itävyydet ovat alhaiset, joten talven aikana siementen itävyys täytyy tutkia tavanomaista huolellisemmin. Itävyyspoikkeama tuo helpotusta siementen saatavuuteen, mutta suosituimmat uutuuslajikkeet käyvät vähiin kevään edetessä. Kotimaan teollisuus on kattanut rehuvehnän tarpeestaan hyvän osan, ja onkin odotettavissa, että rehuvehnää tullaan viemään Suomesta kevään aikana. Alkukauden aikana kotimaan hintanoteeraukset ovat olleet vientihintoja kovempia mm. myllyvehnässä, mutta myös rehuvehnässä ja –ohrassa. Tämän takia alkukauden vehnän ja ohran vientimäärät ovat jääneet jälkeen viime satokauden vienneistä.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}