Viikko 6/2018

Markkinakatsaus viikolla 6/2018

USA:n vehnän vientiluvut hidastuvat edelleen. Tällä hetkellä se on vienyt 77 % kaudelle ennakoidusta vientimäärästä, kun viimeisen viiden vuoden keskiarvo on 83 % ja viime vuonna luku oli vastaavaan aikaan jopa 85 %. Tämän takia USDA alensikin ennustettaan kokonaisvientimääristä miljoonalla tonnilla 26,5 miljoonaan tonniin. Samaan aikaa USA:n syysvehnän tila on huonoin vuoden 2006 jälkeen. Tällä hetkellä vain 14 % kylvetystä alasta arvioidaan olevan erinomaisessa kunnossa Kansasissa, joka on syysvehnän suurin tuottajaosavaltio. Suurimmaksi syyksi alentuneelle kunnolle arvioidaan pitkään jatkunutta kuivuutta. Myös USA:n maissinvienti on ollut hidasta, mutta vientitahti on kiihtynyt aivan viime aikoina. Tämän hetken arvioissa on, että vienti jää vain 48,9 miljoonaan tonniin viime vuoden 58,2 miljoonasta tonnista. Soijanvienti kyntää myös pohjamudissa ja USA on hävinnyt siinä markkinoita etenkin Brasilialle. Yhtenä syynä tälle kehitykselle on ollut se, että Kiina ei ole kasvattanut soijanostojaan enää samaan tahtiin kuin aiempina vuosina ja siksi USA:n kokonaisvientimäärä jäänee 6,5 miljoonaa tonnia viime vuodesta 58 miljoonan tonnin tuntumaan. Brasilia on nousemassa nopeasti USA:n ohi suurena soijanmyyjänä ja se on lisännyt mm. kauppaansa Kiinan kanssa 30 % viime vuoden aikana.

USDA:n helmikuun WASDE-raportin arvioidaan alentavan USA:n varastoja. Vehnä- ja maissivarastojen odotetaan laskevan suuremman rehukysynnän takia, mutta soijan sen sijaan kasvavan maltillisesti. Samoin Brasilian ja Argentiinan maissintuotannon arvellaan jäävän aiemmista arvioista. Ennakoitavissa on, että EU:n vehnävarastot tulevat kutistumaan 2-3 miljoonaa tonnia ja että heikentynyt Ukrainan vienti kasvattaa siellä osaltaan maissivarastoja. Yhdysvaltojen dollari on heikentynyt voimakkaasti Euroa vastaan 1,24 USD/Eur tasolle viimeisten kuukausien aikana ja arvioissa on, että tämä kehitys jatkuu edelleen. Viimeksi tällä kurssitasolla oltiin vuoden 2014 lopussa. Heikentyvä dollari syö osaltaan eurooppalaisen viljan hintakilpailukykyä maailmanmarkkinoilla. Helmikuun ensimmäisenä maanantaina mm. Dow Jones-laski 4,6 %, joka on voimakkain pudotus useaan vuoteen.

Euroopassa Matifin futuurinoteeraukset ovat jatkaneet laskuaan käytännössä kaikilla tuotteilla. Arvioissa on, että tämä kehitys jatkuu, mikäli perusfundamentit, kuten varasto- ja tuotantoarviot, pysyvät ennallaan tai paranevat maailman viljamarkkinoilla. Saudi-Arabia osti yli 700 000 tn myllyvehnää ja osa tästä saattaa olla eurooppalaista alkuperää. Tähän mennessä Ranskan viennit kolmansiin maihin ovat perässä tavoitteista kovan hintakilpailun takia, jota se kohtaa mm. Argentiinasta tärkeään Pohjois-Afrikan markkinaan.

Suomessa viljamarkkinat ovat piristyneet tammikuun aikana viime vuoden loppuun verrattuna. Tällä hetkellä suomalaisten viljojen hinnat ovat kilpailijamaitamme korkeammalla tasolla ja hintaveturina täällä toimii kotimaan käyttävä teollisuus. Myllyt keskittävät vehnänhankintaansa Varsinais-Suomeen, jossa viime syksyn sato oli laadultaan parasta. Viljan vientimäärät ovat alkaneella satokaudella jääneet selvästi jälkeen viime kaudesta – kauraa lukuun ottamatta. Kaurassa vahvat asiakkuussuhteet mm. Keski-Eurooppaan ovat jatkuneet vaikeasta satokaudesta huolimatta. Vehnällä ja ohralla sen sijaan vientimäärät jäänevät poikkeuksellisen mataliksi viime vuosiin verrattuna koko satokauden aikana. Eräs tärkeä tekijä tähän on se, että kotimaan teollisuuden viljanhinnat ovat reilusti vientihintoja korkeammalla tasolla ja se ohjaa viljaa kotimaan käyttöön. Heinä-marraskuussa kauraa on viety maasta 135 000 tn, ohraa 52 000 tonnia ja vehnää vain 11 600 tonnia.

Lantmännen Agro on yhdessä Yaran kanssa pitänyt Kaura8000 –seminaareja, joissa etsitään uusia eväitä kaurantuotannon haasteisiin. Uusilla lajikkeilla, tarpeenmukaisella lannoituksella ja riittävällä kasvinsuojelulla saadut kaurasadot ovat huomattavasti suurempia kuin maan tavanomainen 3,5 tonnin hehtaarisadot. Kauralla on hyvä vaste panostuksiin ja lisäksi se monipuolistaa viljelykiertoa. Tärkein kauranviljelyä puoltava seikka on kuitenkin sen suhteellinen etu Suomen pohjoisiin kasvuoloihin. Kevään viimeinen Kaura8000 –tilaisuus järjestetään Loimaalla 15.2.2018.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}