Viikko 6/2016

Yhdysvaltain maatalousministeriön USDA:n helmikuun raportissa satokauden vaihteen maailman vehnävarastot arvioitiin aiempaa suuremmiksi ja näin ollen ne olisivat 20 miljoonaa tonnia viime vuoden ennätystä suuremmat, lähes 239 miljoonaa tonnia. Markkinoilla raportti otettiin kuitenkin vastaan ilman suurempia hintamuutoksia, sillä tällaisia arvioita oli osattu jo odottaa markkinoilla. Venäjä on viimeisten viikkojen aikana tuonut esille vientirajoitusten mahdollisuuden viljoillaan. Viimeisten tietojen mukaan sellaista ei tulla ottamaan käyttöön näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, mutta tällä ilmoituksella Venäjä sai hämmennystä aikaan markkinoilla. Venäjä on ollut erittäin aktiivinen viljanvienneissä kuluvalla satokaudella.

Euroopassa syysviljakasvustot ovat hyväkuntoiset lukuun ottamatta pieniä alueita mm. Puolassa, jossa talvituhoja on odotettavissa. On kuitenkin huomattava, että seuraavien viikkojen ajan syyskylvöt ovat alttiina nopeille lämpötilanlaskuille. Futuurimarkkinat ovat laskeneet voimakkaasti myös Euronext:ssä (Matif) viimeisten viikkojen aikana. Hintoja ovat painaneet mm. suuret maailman suuret varastot sekä runsas tarjonta. Oman lisämausteensa on tuonut viime aikojen Egyptin valtiollisen viljanostajan GASC:n harjoittama mielivaltainen tulkinta torajyvien määrässä jo sovituissa toimituksissa. Uuden torajyvien nollatoleranssin varjolla Egypti käännytti suuren 60 000 tonnin ranskalaisen vehnälaivan ja se tuo epävarmuutta myös tuleviin toimitukseen. Tapaus osoittaa osaltaan kansainvälisten kauppatapojen eroavaisuuden ja niiden tuntemisen merkityksen kansainvälisessä viljakaupassa. Osin linjattoman ostokäyttäytymisensä takia maailman suurin vehnänostaja Egypti ei saanut seuraavalla tarjouskierroksella lainkaan vehnätarjouksia, sillä torajyvättömyyden takaaminen on myyvälle osapuolelle erittäin vaikeaa ja riskialtista satojen tuhansien tonnien eriä kaupattaessa.

Suomessa tulevan kevään kylvösuunnitelmat tarkentuvat, kun saadaan tietoja mm. Keski-Euroopan syysviljojen talvehtimisista. Tässä vaiheessa on selvää, että Suomeen ei tule jäämään hyvää myllyvehnää kahden hyvin rehuvehnäpainotteisen satovuoden jälkeen. Siksi vehnäpelloille tavoitteeksi tulee ottaa hyvän myllyvehnän tuottaminen ja siihen riittävä panostaminen esimerkiksi K-maatalouden Viljelyohjelman tuotteilla. Lajikeasiat on syytä pitää mielessä myös muita viljoja – ohraa ja kauraa – viljeltäessä. Lajikkeissa on suuria eroja mm. jyväkoossa ja jyvän muodossa. Esimerkiksi kauralla 2 mm seulonta on yksi tärkeimmistä laatukriteereistä, kun tuotetaan kuorittavaksi menevää kauraa joko elintarvikemyllyille tai rehutehtaille niin kotimaassa kuin viennissäkin. Kauran seulonnan tulisikin olla lähempänä viittä kuin kymmentä prosenttiyksikköä. K-maatalous on jo pitkään tuonut omalta osaltaan esiin viljan laatusanomaa. Ohesta löytyy Maatilan Pirkan 1/2015 viljajuttu sivulta 30 alkaen, jossa käsitellään mm. kauran lajikeominaisuuksia.

K-maatalouden Laatuviljasopimuksissa on loppukirin paikka, sillä kaikille vähintään 20 hehtaarin sopimuksen 29.2.2016 mennessä tehneille annetaan 50 euron arvoinen lahjakortti K-maatalouteen. Tule keskustelemaan viljamiehesi kanssa loppusadon markkinoista sekä uuden kauden sopimuksista!

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}