Viikko 5/2019

Markkinakatsaus viikolla 5/2019

Polaaripyörteen poikkeukselliset reitit ovat tuoneet Kanadaan ja USA:n pohjoisiin osavaltioihin erittäin kylmää säätä. Näillä pohjoisilla alueilla syyskylvöjä on tehty vain hyvin rajallinen määrä, koska valtaosa viljoista on kevätkylvöisiä ja siten kovillakaan pakkasilla ei ole vaikutusta tuleviin satonäkymiin. Kansainvälisillä markkinoilla Egypti osti viikon aikana 360 000 tn vehnää maaliskuun puolivälin toimitukseen n. 229 €/tn keskihinnalla Egyptiin toimitettuna. Merkittävää tällä tarjouskierroksella oli se, että yhtään venäläistä vehnää ei tullut valituksi ja toisaalta ranskalaista vehnää oli puolet ostetusta määrästä. Toinen puoli myytiin Romaniasta. Markkinat reagoivat EU:ssa positiivisesti eurooppalaisen vehnän kilpailukyvyn suhteellisesta vahvistumisesta. Seuraavien tarjouskierrosten aikana nähdään, jatkuuko eurooppalaisen vehnän kilpailukyvyn paraneminen muihin alkuperiin nähden. Venäjän sisämarkkinoilla vehnä on kallistunut 5 prosenttiyksikköä kuukaudessa ja on nyt tasolla 205 euroa tonnilta käyttäjälle toimitettuna. Koko alkukasvukauden ajan eurooppalainen vilja on ollut hinnaltaan kilpailukyvytöntä muihin alkuperiin verrattuna. USDA avasi jälleen ovensa viisiviikkoisen sulun jälkeen ja sulun jälkeen ensimmäinen raportti pitäisi ilmestyä helmikuussa.

EU:ssa viljamarkkinanäkymiä piristi yllä mainittu ranskalaisen vehnän voitto Egyptin tenderissä, josta länsieurooppalaiset ovat olleet kuukausia ulkona muita alkuperiä korkeampien hintojensa takia. Epäselvyys Brexitin ympärillä jatkuu ja sen vaikutukset maanosan viljakauppaan voivat olla moninaiset, riippuen toki siitä, millä ehdoilla saarivaltakunta aikanaan jättää unionin. Toistaiseksi talvituhoja ei ole raportoitu EU:ssa, mutta toki kriittisiä viikkoja on vielä jäljellä ennen kevättä. Viime kesän kuivuuden jälkeen monissa keskeisessä maassa, kuten Ranskassa ja Saksassa, pintamaan vesivarat ovat selvästi tavanomaista alemmalla tasolla, mutta vielä kuitenkin normaalin rajoissa. Tulevien sateiden määrä ratkaisee paljolti sen, mihin suuntaan maan vesitalous kehittyy, sillä kuivuutta varten puskuria on melko vähän.

Suomessa kevätkylvöjen suunnittelu sekä uuden sadon hinnoitteluvaihtoehtojen tutkiminen on ajankohtaista. Kylvösuunnitelmia kannattaa tarkentaa mm. viljan aiotun käyttökohteen mukaan ja kylvää sitä, mille markkinoilla on kysyntää. Kuluvan kauden pienen sadon jäljiltä viljaa on ylivuotisissa varastoissa tavanomaista vähemmän, joten kaikille käyttölaaduille on kysyntää. Olemme mukana VYR:n Viljaseminaarissa Hämeenlinnassa 14.2. Tule keskustelemaan osastollemme ajankohtaisista viljamarkkina-asioista sekä tutustumaan uusiin viljakaupan toimintamalleihimme!

Tutustu Lantmännen Agron viime vuonna lanseerattuihin viljakaupan työkauluihin »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}