Viikko 43/2017

Markkinakatsaus viikolla 43/2017

Pohjoisen pallonpuoliskon sadonkorjuun edetessä maailman viljasadon määrää on nostettu. Tuoreimpien arvioiden mukaan kuluvalla satokaudella korjattu viljasato jää kolmisen prosenttia pienemmäksi kuin viime vuoden ennätyssato. Myös viljavarastot jäävät toiseksi suuremmiksi koskaan, niin ikään viime kauden ennätyksen jälkeen. Merkityksellisin asia tällä kaudella on ollut Venäjän ja muiden Mustanmeren maiden ennätyssuuret viljasadot suotuisen kasvukauden jälkeen. Venäjä on paaluttamassa otettaan yhä tiiviimmin maailman suurimmaksi vehnäkauppiaaksi ja se dominoi yhä selvemmin mm. Pohjois-Afrikan vientimarkkinaa. Arvioissa on, että koko mustanmullan potentiaali ei ole vielä läheskään täydessä käytössä. Odotettavissa on, että sen merkitys maailman vilja-aittana kasvaa entisestään.

Euroopan viljasadosta on muodostumassa käytännössä viime vuoden kokoinen, 299,5 miljoonaa tonnia. Suurimmat muutokset viime kauteen ovat ranskalaisen vehnän paluu ykköspaikalle EU:n suurimpana viljantuottajana viime kauden satokatastrofin jälkeen. Sen sijaan Itämeren alueella myös Suomen sadonkorjuuseen vaikuttaneet matalapaineet ovat olleet muidenkin maiden kiusana. Näiden jatkuvien matalapaineiden takia esimerkiksi rehuvehnää on tavanomaista enemmän tarjolla ja siksi hintaero mylly- ja rehuvehnän välillä voi kasvaa suureksi tällä kaudella.

Suomessa sadon puinnit olivat lukuisia viikkoja myöhässä tavanomaisesta ja tositoimiin päästiin vasta syyskuun lopussa ja korjuuta ollaan lopettelemassa vasta lokakuun lopussa. Alue- ja tilakohtaiset erot ovat kuitenkin valtavia sadon määrässä, laadussa sekä korjaamatta jäävän pinta-alan määrässä. Ajoissa puiduilla pelloilla sadon määrä ja laatu olivat kuitenkin hyviä HLP:n ja jyväkoon osalta, mutta valkuaiset olivat paikoin tavanomaista alhaisempia. Kokonaissadon määrää on tässä vaiheessa vaikeaa arvioida, mutta tavanomaista suuremmat hehtaarisadot kompensoivat puimatta jääneitä viljatonneja. Suomen viljasadon määrä jäänee silti yhdeksi 2000-luvun alhaisimmista, n. 3,2 miljoonaan tonniin. Nyt korjatussa sadossa on runsaasti laatuvaihteluita ja siksi sadon analysointi on erittäin tärkeää oikean käyttötarkoituksen löytämiseksi. Mikäli aikomuksena on käyttää ensi kevään kylvöissä tilan omaa siementä, tulee se tutkia hyvissä ajoin mm. itävyyden selvittämiseksi. Satokauden hyviä puolia tarkasteltaessa voidaan todeta, että viljojen hinnat ovat tällä hetkellä viimevuotista korkeammalla tasolla.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}