Viikko 37/2018

Markkinakatsaus viikolla 37/2018

Saudi-Arabia hankki ostotenderillään 1,5 miljoonaa tonnia rehuohraa syksyn toimituksiin lähinnä Ranskasta, Australiasta ja Mustalta mereltä. Kanadalaista ohraa ei ollut ostoskorissa poliittisten syiden takia. Hintaa erille tuli toimitettuna n. 225 euroa tonnilta. Määrä on suuri jopa maailman mittapuulla tarkasteltuna. Toinen markkinoita tukeva tekijä tällä hetkellä on Australian kuivuus, jonka takia mm. maan vehnäsatoarvioita on leikattu. Myös Euroopassa ollaan varpaillaan kuivuuden takia, joka voi jatkuessaan heikentää syyskylvöjen kehitystä ennen talvea. Toisaalta kuivuuden takia esimerkiksi Venäjällä syyskylvöt ovat edenneet vauhdilla. Muista suurista viljanostajista sekä Egypti että Algeria ovat lanseeranneet vehnätenderinsä loka-marraskuiden toimituksiin.

Euroopassa markkinat odottavat tämän viikon USA:n maatalousministeriön kuukausiraporttia, joka tosin keskittynee tällä kertaa enimmäkseen USA:n maissiin ja soijaan ja suoraan Eurooppaa koskevat uutiset lienevät vähäisiä. Euroopassa puinnit on käytännössä tehty ja sadon määrä- ja laatuarviot ovat jo selvillä. Viimeisen parin viikon aikana Pariisin vehnäfutuurit ovat tasoittuneet n. 200 €/tn lukemiin käytyään elokuun alkupuolella parikymppiä korkeammalla tasolla.

Suomessa viljojen hinnat ovat nousseet viime viikkojen aikana huomattavasti. Etenkin vehnässä korotukset ovat olleet kovia, sillä laskennallisesti Suomen vehnäsato on kulutukseen nähden tiukka. Vehnä on kuitenkin hyvälaatuista, joten mylläreiden viime vuosina kaipaamaa korkeavalkuaista vehnää on nyt saatavilla. Sen sijaan rehuvehnää on vain niukasti, jonka takia rehuvehnän hinta lähestyy myllyvehnän hintaa. Tällä kaudella mm. maissin tuonti Suomeen kasvanee merkittävästi, jolla voidaan täydentää muita viljoja rehunvalmistuksessa.

Lantmännen Agrolla on poikkeuksellinen vientikauran laatuhinnoittelu voimassa 15.10. saakka, jolloin käytännössä kauran laatuhinnoittelu on tavanomaista huomattavasti loivempi. Tämän satokauden kaura kannattaa laittaa liikkeelle satokauden aikana etupainotteisesti, jotta sitä saadaan käyttäjille heidän tarvitsemansa määrä. Käyttäjillä on hankintamääränsä täytettävänään ja he tulevat kattamaan sen parhaaksi katsomallaan tavalla. Euroopan laatukauran tase näyttää tiukalta, joten ei olisi lainkaan yllättävää, jos keskieurooppalaiset myllärit pyrkisivät kattamaan osan tarpeestaan esimerkiksi kanadalaisella myllykauralla. Tämän sadon laatuprofiilin takia käyttäjät eivät osta sitä varastoihinsa kuitenkaan yhtään tarvettaan enempää, koska mm. keveytensä ja pienehkön jyväkokonsa takia sen myllylaatu jää tavanomaisesta ja hyvin todennäköistä on, että seuraava sato on laadultaan jälleen lähempänä tavanomaista.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}