Viikko 33/2018

Markkinakatsaus viikolla 33/2018

Paljon odotettu USA:n maatalousministeriön USDA:n elokuun WASDE-raportti julkaistiin perjantaina 10. elokuuta alkuillasta Suomen aikaan ja juuri ennen eurooppalaisten viljapörssien sulkeutumista, kuten aikaerosta johtuen on tavanomaista. Vehnän maailmanlaajuiset varastot supistuvat viime vuodesta 14,1 miljoonalla tonnilla 259 miljoonaan tonniin ja arviota pudotettiin heinäkuun arviosta lähes kahdella miljoonalla tonnilla. Viime vuoteen verrattuna muutos johtuu ennen kaikkea tuotannon supistumisesta sekä EU:ssa että Mustanmeren alueella. Edellisen kerran sekä tuleva sato että varastot pienenivät viisi vuotta sitten ja tämän johdosta viljapörssit sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ovat merkittävästi viime vuoden vastaavaa aikaa korkeammalla tasolla.

Perjantaisen raportin jälkeen futuurikurssit kuitenkin laskivat selvästi ja lasku on jatkunut alkuviikon ajan. Raportin uutiset olivat tämän perusteella markkinoiden odotuksia parempia. On myös huomioitava, että futuurikurssit ovat nousseet erittäin voimakkaasti viimeisten viikkojen ajan ja tällainen markkinakehitys ei voi jatkua viikkokaupalla samanlaisena. Pohjoisella pallonpuoliskolla satoarviot ovat myös tässä vaiheessa sadonkorjuuta melko kehittyneitä, koska valtaosa viljoista on jo puitu ja suuret satouutiset on jo hinnoiteltu markkinoille. Markkinat seuraavat tällä hetkellä USA:n ja Kiinan suojatullien asettamista eri tuotteille, jotka voivat toteutuessaan ja pitkään jatkuessaan vaikuttaa erittäin paljon etenkin maailman soijamarkkinoihin ja sitä kautta myös muihin öljykasveihin; suurin soijanmyyjä (USA) etsii tuotteilleen uusia markkinoita ja suurin soijanostaja (Kiina) puolestaan hakee uusia myyjiä.

EU:ssa viljamarkkinat ovat olleet selvästi muita maanosia hermostuneempia johtuen poikkeuksellisen kuivuuden aiheuttamista sadon määrän alenemisesta etenkin Itämeren alueella. Sadot tuleva jäämään selvästi viime vuotta alemmalla tasolle ja tällä on vaikutuksia koko Euroopan viljaliikenteeseen. Esimerkiksi Saksa on hankkinut jo 400 000 tn rehuvehnää Mustalta mereltä ja myös maissinostojen odotetaan olevan suuria koko kauden ajan. Kansainvälisen viljakaupan tehtävänä on tasoittaa kysyntää ja tarjontaa alueiden välillä, jotta viljankäyttäjät saavat tarvitsemansa viljan.

Suomessa ensimmäiset viljanpuinnit on tehty. Lantmännen Agron satoarvion mukaan kokonaissato on 2,65 miljoonaa tonnia, jota laskee etenkin kauran tavanomaista alhaisemmat hehtolitrapainot. Puidessa ja kuivatessa onkin kiinnitettävä huomiota riittävään puhdistukseen sekä viljan kierrätykseen mm. kuivauserien jäähdytyksen yhteydessä, jotta hehtolitrapainot nousevat ja vältytään liiallisilta laatukorjauksilta. Etenkin kaura on kiitollinen kuivurissa kierrätettävä vilja, sillä sen HLP:t paranevat jopa useille kiloilla hyvin pienillä kustannuksilla! Eri viljojen hehtaarisadoissa on voimakasta vaihtelua, mutta yleisesti ottaen ne jäävät selvästi viime vuosia alemmiksi. Ensimmäisten vehnänpuintien jälkeen sekä valkuaiset että sakoluvut ovat olleet korkeita, mutta paikoin vihreitä jyviä voi olla melko runsaasti. On kuitenkin muistettava, että glyfosaattivalmisteilla käsiteltyä viljaa ei saa toimittaa kauppaan tai teollisuuteen. Suomessa noteerattavat viljanhinnat ovat kohonneet voimakkaasti etenkin viimeisen viikon aikana kansainvälisten viljamarkkinoiden vanavedessä.

Tutustu myös Lantmännen Agron uusiin tällä viikolla lanseerattuihin viljakaupan työkaluihin. Ensimmäiset viljelijöiden tekemät AktiiviTermiinit on jo tehty!

Lue lisää uusista työkaluista »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}