Viikko 33/2017

Markkinakatsaus viikolla 33/2017

Kuluvalla satokaudella 2017/18 maailman viljantuotanto laskee ensimmäistä kertaa useaan vuoteen. Tämä vähennys johtuu kasvukaudenaikaisista epäsuotuisista oloista suurilla tuotantoalueilla mm. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Huolimatta erittäin merkittävästä noin 4 prosenttiyksikön satotason laskusta maailman viljavarastot palaavat satokauden 2015/16 tasolle ja ovat historian kolmanneksi korkeimmat. Hyvälaatuisen vehnän tuotanto tulee jäämään aiempia arvioita vähäisemmäksi ja on varsin todennäköistä, että sen hintaero kasvaa keskilaatuisesta. Venäjällä näytetään jälleen korjattavan suuri sato ja se tulee olemaan erittäin merkittävä tekijä tälläkin satokaudella maailman viljamarkkinoilla.

Euroopan satoarvioita on laskettu satokauden edetessä ja nykyinen arvio on noin 295 miljoonaa tonnia, joka on hieman viime kautta alempi tuotanto. Ranska palaa normaaliin viime kauden satokatastrofin jälkeen, mutta etenkin Espanjan kuivuus laskee sen tuotantoa merkittävästi. Espanja tuleekin olemaan merkittävä vientikohde kuluvalla satokaudella, myös suomalaiselle viljalle. Sadonkorjuunaikaiset sateet ovat laskeneet saksalaisen vehnän laatua ja siellä merkittävä osa vehnästä korjataan rehulaatuisena. Sadonkorjuu etenee parhaillaan Puolassa ja Baltiassa ja näihin maihin odotetaan määrältään hyviä satoja.

Suomessa kasvukausi on pari viikkoa tavanomaista jäljessä. Esimerkiksi Koetilalla Hauholla lämpösummakertymä on identtinen vuoden 2015 kanssa. Pari vuotta sitten elokuussa tulleet lämpimät ilmat pelastivat sadon. Viimeisten keskipitkien ennusteiden mukaan elokuun jälkipuoli on tavanomaista lämpimämpi ja potentiaalia on hyvään satoon. Alkukasvukauden viileydestä johtuen kasvustot ovat hyvin rehevät ja hehtaarisadoista odotetaan hyviä. Elokuun alkupuolen rankat sadekuurot ovat lakouttaneet osan pelloista ja tällä kasvukaudella näkyy selvästi korrensäädekäsittelyn edut.

Panostamme Lantmännen Agrossa edelleen viljakauppaan ja tulemme lanseeraamaan syksyn edetessä uusia toimintamalleja.

Katso alapuolelta uusin sopimusviljelyvideomme: 

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}