Viikko 3/2019

Markkinakatsaus viikolla 3/2019

Pohjoisella pallonpuoliskolla viljamarkkinoilla on menossa rauhallinen jakso, koska viimeksi korjatun sadon tiedot alkavat olla hyvin päivitettyjä ja uutta tietoa tulee markkinoille vain rajallisesti. Markkinat seuraavat talven kehittymistä pohjoisella pallonpuoliskolla ja arvioivat syyskylvöjen talvituhojen riskiä. Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA ei julkaise tällä hetkellä kuukausiraporttejaan, koska maan hallinto on ollut kiinni jo ennen joulua lähtien Meksikon vastaisen muurin rakentamiskiistan takia. Etelä-Amerikassa säätila on tällä hetkellä melko suotuisa ja se rauhoittaa osaltaan markkinoita. Mustanmeren viljatoimitukset ovat hiljentymässä talven tullen ja tämä mahdollistaa myös muiden alueiden viljan pääsyn markkinoille.

EU:ssa Strategie Grains on päivittänyt seuraavaa satoennustettaan syyskylvöjen ja ennustettujen kevätkylvöjen sekä arvioitujen satotasojen mukaan. Toteutuessaan EU:n sato kasvaa reilusti lähes 311 miljoonaan tonniin viime syksyn 279 miljoonasta tonnista. Lisäys on merkittävä ja etenkin vehnäntuotannon arvellaan kasvavan 19 miljoonalla tonnilla 155 miljoonaan tonniin. Tätä käsitystä tukee erittäin runsaat syysvehnän kylvöt EU:n alueella. Kolikon toinen puoli runsaissa syyskylvöissä on kevätkylvöisten viljojen pieni kylvöala. Näistä hehtaareista kilpailevat etenkin mallasohra, maissi ja pohjoiseen päin tultaessa myös kaura. Kuluneen kauden jäljiltä kauran ylivuotiset varastot jäävät monissa maissa pieniksi ja hyvä hinta rohkaisee kylvämään sitä, mutta lopullisiin kylvöaloihin vaikuttavat tulevan viljasadon hintanäkymät ja viljojen keskinäiset hintasuhteet. Lisämausteensa ensi kauden viljasatoon tuo Brexit ja miten Iso-Britannia jatkossa asettuu viljamarkkinaan. Perinteisesti se on vienyt paljon rehuviljoja mm. Espanjaan ja Irlantiin ja toisaalta tuonut mm. myllyvehnää. Tulevan sadon aikana nähdään, mihin viljamarkkina jatkossa asettuu saarivaltakunnan osalta.

Suomessa viljamarkkinat ovat rauhoittuneet loppuvuoden ruuhkaviikkojen jäljiltä. Koko viljamarkkinan toiminnan ja kustannushallinnan kannalta olisi järkevää, että toimitukset jakautuisivat tasaisemmin vuoden ympäri. Viljakaupan ja hinnan voi sopia, mutta toimitukset voivat olla vasta sovitun ajan kuluttua esim. usean kuukauden päähän, johon useimmilla toimijoilla on nykyisin toimivia kaupantekovälineitä. Tilojen viljamäärien kasvaessa sadon toimitusta voi myös jakaa osiin tilan omien tarpeiden mukaisesti. Viljan myynti- ja toimitushetki voivat erota toisistaan entistä selvemmin. Uuteen satoon lähdetään selvästi tyhjemmillä ylivuotisilla viljavarastoilla kuin pitkän aikaan ja se on hyvä ottaa huomioon jo viljelysuunnitelmissa. Vehnävarastot tulevat olemaan pieniä etenkin rehuvehnän, mutta myös keskilaatuisen myllyvehnän osalta, samoin kuin hyvälaatuisen kauran varastot tulevan jäämään mataliksi.

Tutustu Lantmännen Agron viime vuonna lanseerattuihin viljakaupan työkauluihin »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}