Viikko 2/2018

Markkinakatsaus viikolla 2/2018

Viimeisen parin viikon aikana maailman viljamarkkinoilla on seurattu toisistaan täysin poikkeavia säätiloja suurissa tuotantomaissa. USA:ssa on ollut poikkeuksellisen kylmää aina eteläisiin osavaltioihin saakka ja lunta on tullut jopa Floridassa. Lumipeite tosin suojaa syysviljakasvustoja, joten talvituhoja ei välttämättä pääse muodostumaan erittäin alhaisista lämpötiloista huolimatta. Venäjällä sen sijaan on ollut poikkeuksellisen lämmintä ja hyvin keväiset olosuhteet. Tämä on syysviljojen kannalta enemmän riskialtista, koska pakkaselta suojaavaa lunta ei ole lainkaan ja kalenteri näyttää vasta tammikuun alkupuolta. Leuto keli puolestaan mahdollistaa laivausten sujumisen Mustanmeren satamista, sillä jäästä ei ole vielä ollut ongelmia. Venäjä on jatkanut dominointiaan maailman vehnämarkkinoilla ja se voitti jälleen 115 000 tonnin kilpailutuksen Egyptiin. Hinnaksi muodostui 207,86 USD tonnilta toimitettuna Egyptiin eli euroissa n. 174 €/tn. Euron vahvistuminen 1,20 €/$ -tasolle haittaa eurooppalaisen viljan vientiä kolmansin maihin. Loppuviikosta USDA julkaisee omat raporttinsa ja markkinat odottavat sen arvioita maailman viljantuotannon tulevista näkymistä.

Euroopassa on tyypillisesti melko hiljainen vuodenvaihde viljamarkkinoilla. Matifin vehnäfutuurit ovat vahvistuneet hienoisesti ja lähin futuuri on nyt 161,50 €/tn tasolla. Rapsifutuurit sen sijaan ovat laskeneet alle 360 €/tn muiden öljykasvien mukana, mutta palmuöljy sen sijaan on vahvistunut viime aikoina. Eurooppalaiset viljamarkkinat odottavat uusia uutisia mm. loppuviikolla julkaistavista viljaraporteista.

Kotimaassa viljojen hinnat ovat vahvoja kotimaan käyttökohteisiin ja tällä kaudella kotimaan käyttö onkin ollut hintajohtaja. Viljatoimitukset ovat pikkuhiljaa virkistymässä uuden vuoden lähdettyä käyntiin. Eteläisessä Suomessa rehuvehnää on tiloilla vielä melko paljon ja sitä on liikkunut pohjoisen käyttäjille. Rehuvehnää on viime syksyn sadosta kuitenkin valtaosa, joten sen vientitarve on merkittävä, mutta nykyisillä hintasuhteilla sen vienti on hankalaa. Viljan siementen itävyys kannattaa tarkistaa mahdollisimman pian ja suunnitella kevätkylvöjä jo hyvissä ajoin niiden pohjalta. Tämän satokauden jälkeen Suomen myllyvehnävarastot tulevat olemaan melko alhaiset, joten hyvälaatuisen myllyvehnän saamiseen ensi kesän sadosta kannattaa panostaa jo alusta lähtien.

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}