Viikko 14/2018

Markkinakatsaus viikolla 14/2018

Markkinoiden huomio keskittyy tällä hetkellä USA:n ja Kiinan keskinäiselle kaupalle asettamiinsa tuontitulleihin. USA:n teräkselle ajamat tullit ovat nyt laajentumassa koskemaan myös maataloustuotteita, kun Kiina laittaa tulleja mm. soijapavulle. Viimeisen vuoden aikana Yhdysvallat on vienyt kaikkiaan 55 miljoonaa tonnia soijaa ja tästä määrästä 35 miljoonaa tonnia on viety Kiinaan. Uhkaavalla kauppasodalla on suuria vaikutuksia maailmankauppaan ja maataloustuotteiden kauppa ei tee tästä poikkeusta. Soijan esimerkki osoittaa, että totuttu kysyntä/tarjontatasapaino järkkyy tullien takia. Tuotteille haetaan uusia markkinoita ja toisaalta toiset alkuperät saattavat hyötyä muutoksista ainakin lyhyellä aikavälillä. Toisaalta, vientipaitsioon menneet Kiinan markkinat saattavat aiheuttaa sen, että amerikkalaiset dumppaavat Kiinaan aiotut tuotteensa edullisesti muille markkinoille, joten heijastusvaikutukset ovat suuret myös muille viljoille ja hyödykkeille. Jossain määrin vaikutukset ovat myös ennakoimattomat. Käytännössä vain Etelä-Amerikan mailla on edes teoreettinen mahdollisuus vastata Kiinan kysyntään ja korvata amerikkalaista soijaa, mikäli 25 % ehdotettu tullitaso toteutuu.

USDA:n juuri pääsiäisen kynnyksellä julkaistun kylvöalaraportin mukaan amerikkalaiset viljelijät aikovat kylvää ennätysmäärän soijaa ja korkeimman määrän maissia 35 vuoteen. Vehnän tuotantoalan arvellaan olevan samaa luokkaa kuin viime vuonna eli pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna se on pieni. Ukrainassa kylmä kevätsää myöhästyttää kylvöjä ja tämän takia kevätohran kylvöt jäävät aiempaa arvioitua pienemmiksi. Tilalle kylvetään sen sijaan enemmän auringonkukkaa ja maissia. Myös läntisessä Euroopassa kevättyöt ovat tavanomaista jäljessä kylmän ja osin sateisen jakson takia. Etenkin Itämeren alueella näyttää siltä, että ollaan selvästi tavanomaista kevättä jäljessä.

Suomessa on mahdollista päästä tavanomaiseen kylvöaikaan, mutta kovin aikaista kevättä ei tule. Loppuviikon sateet sulattavat lunta pois, mutta monilla alueilla lunta on tavanomaista enemmän. Lumitilanteen takia roudan määrä vaihtelee suuresti, mutta sulava lumi nopeuttaa roudan häviämistä. Loppukauden viljavarastot kannattaa käydä inventoimassa ja keskustella myyntiaikeista kaupan viljanostajan kanssa. Tällä hetkellä erityisesti hyvälaatuisesta myllyvehnästä on kysyntää ja siksi sen hinta kestää myös eurooppalaisen vertailun. Ensi kasvukaudella tavoitteeksi kannattaa ottaa myllylaatuisen vehnän tuottaminen ja panostus tarkoituksenmukaisella ja riittävällä kasvinsuojelulla ja lannoituksella. Nykyiset, suuren satopotentiaalin vehnälajikkeet hyötyvät jaetusta lannoituksesta, joten se kannattaa ottaa jatkossa vehnänviljelyn vakiotoimenpiteeksi tavoiteltaessa hyvää satoa ja valkuaispitoisuutta.

Vilja-alan Yhteistyöryhmä on julkaissut kauralajikkeiden Don-herkkyyttä koskevat tulokset. Eri vuosina tulokset vaihtelevat kunkin kasvukauden mukaan, mutta yleisesti ottaen voidaan todeta, että Lantmännen Agron edustamat ruotsalaiset (SW Seed) ja norjalaiset (Graminor) lajikkeet pärjäävät vertailussa hyvin – satovuodesta riippumatta! Suurena kauraa ostavana toimijana näemme, että koko viljaketjun etu pellosta pöytään on se, että lajikkeet vastaavat ominaisuuksiltaan loppukäyttäjien niille asettamia laatuvaatimuksia. Voit tutustua tuloksiin ja lajikkeisiin oheisesta linkistä – lajikkeella on väliä!

Lue VYR:in tulokset »

Muista Nesteen polttoöljykampanja

Tilaa nyt – maksa kesäkuussa! Nesteen kevättäyttökampanja polttoöljystä on voimassa 30.4.2018 saakka.

Lue lisää kampanjasta »

Ota yhteyttä viljanostajaan

{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[0] +' '+ employee.StoreName.split(' ')[1]}}
{{employee.StoreName.split(' ')[2]}}

{{employee.Title + employee.LastName}}

{{employee.FirstName}}   {{employee.LastName}}

{{employee.Titles}}
gsm. {{employee.DefaultPhone}}
puh. {{employee.AdditionalPhone}}
Lähetä sähköposti @{{employee.TwitterLink}}
{{$select.selected.Name}}