Laboratorio

Siemen- ja viljalaboratorio toimii Hauholla Lantmännen Agron koetilan yhteydessä. Laboratoriossa tehdään sekä käyttölaadun määritystä, eli esinäyteanalyysejä, että hinnoitteluanalyysejä. Itävyyden määrityksiä tehdään viljojen, herneiden ja piensiementen peittaamattomista näytteistä.

Laboratorio tutkii vuosittain yli 2500 itävyysmääritystä ja yli 6000 viljan laatu ja hinnoitteluanalyysiä. Viljojen kosteus-, hehtolitranpaino- ja valkuaismääritykset tehdään Infratec NIT-analysaattorilla, joka kuuluu Eviran hallinnoimaan verkkoon. Tähän kuuluu valtaosa maamme viljatoimijoista. Laitteen toimivuus tarkistetaan joka päivä kontrollinäytteillä ja verkon laitteet kalibroidaan keskitetysti.

Näytteiden toimittaminen tutkittavaksi on vaivatonta ja nopeata. Viljelijä toimittaa näytepussin Lantmännen Agro  -kauppiaalle tai viljakaupan asiantuntijalle. Kaupat huolehtivat näytteiden lähettämisestä laboratorioon.  Posti tuo laboratorioon analysointiin tulevia näytteitä päivittäin jopa 10-20 laatikkoa. Kirjaamme, puramme ja lajittelemme näytteet eri analyysipisteisiin analysoitavaksi. Näytteiden tulosten valmistuttua lähetämme tulokset sähköpostilla kauppiaalle joka tiedottaa tuloksista edelleen asiakkaalleen.

Analysoitavia kasvilajeja ovat herne, härkäpapu, rypsi, pellava, ohra, kaura, vehnä, ruis, nurmikasvit. Analysoimme näytteistä sakoluvun, hehtolitrapainon, tuhannen jyvän painon, valkuaisen, rikkapitoisuuden ja puhtausmääritykset, itävyys, DON-toksiinit, mallaskelpoisuus kuuluvat ohjelmaan.

Lue myös näytteenotto-ohje.

Viljalaboratorion esittelyvideo

Kuvia viljalaboratoriosta